Kenapa bola sepak kita cepat MELINGKUP terjawap!

Begitu meriah sambutan yang diberikan oleh pencinta bola sepak tempatan terhadap survey yang Jang lakukan pagi tadi. Rata-rata menjawap atau menyalahkan pengurusan sebagai punca bola sepak kita cepat MELINGKUP. Pengurusan kewangan yang gagal, tiada fanbase,…

Bola sepak bukan komoditi yang boleh diniagakan

Bola sepak kita bukan dan tidak pernah menjadi satu industri. Maksud industri ialah, mengeluarkan hasil dan menjana pendapatan melalui hasil tersebut. Ianya juga bukan satu komoditi yang boleh diniagakan dimana-mana papan saham seperti emas, kopi…

LESEN: SARAWAK FA BAKAL TURUN LIGA?

Hutang dan laporan kewangan yang tidak beraudit dengan sempurna, EPF dan cukai tertunggak, adalah musuh dalam selimut bola sepak kita. Ianya adalah salah satu isu utama kebanyakan pengurusan pasukan yang selama ini disorok dibawah karpet…

Perihal hak siaran langsung yang kau tahu nak…

Jang nak cerito semula bagaimana kisah MP&Silva dan FMLLP ni bermula di dalam bolasepak kita. Mungkin dah ada blog yang tulis perkara ini tapi biasolah, Jang tulis mesti lebih best, kan? Alkisahnya bermula begini.. Apabila…

Logo baru Pahang FC miskin idea?

Tak manis kalau Jang biarkan hal logo Pahang FC atau P.F.C ini lepas begitu saja tanpa melihatnya dari sudut sukar. Bukan niat Jang nak menyibuk hal bola Pahang, tapi bila Jang berbual dari hati ke hati…

Klopp tak hormat budaya bolasepak

Perbuatan pengurus Liverpool, Jurgen Klopp yang enggan bersalaman dengan pengurus West Brom, Tony Pulis selepas perlawanan berakhir adalah biadap dan mesti dihukum. Klopp juga enggan bersalam dengan penolong pengurus West Brom, Mark O' Connor yang…

Budaya Bolasepak Kita

Dua hari lepas, Jang terbaca dibelakang suratkhabar Harian Metro satu kenyataan yang dibuat oleh bekas jurulatih bolasepak negara, B. Sathiananthan tentang peluang pemilihan Datuk Ong Kim Swee sebagai jurulatih negara tidak terjejas dengan kekalahan 6-0 kepada…

Cerita Malaysia Tidak Ke Hebron

Apa yang nak diulas lagi hal perlawanan semalam? Tak ada. Pemain Malaysia cepat kehilangan bola? Itu dah banyak kali tulis dalam beberapa artikel sebelum ini. Pertahanan Malaysia kerap melakukan kesilapan? Itu biasa. Memang bek kadang-kadang…

Bola dalam kawasan siapa esok?

Jang tengok Nuor Muso ni pesen suko mengadu kat facebook. Takda pitih nak bayar gaji pemain, ngadu kat facebook, tak dapat duit banyak dari FAM, ngadu kat facebook. Budaya ngadu kat facebook ni ada bagusnya tapi…

Nuor Muso pitih takdok, pemain biso. MB N9…

Bila Tan Sri Anuor Muso kene pinjam duit bank untuk bayar gaji pemain bolasepak Kelantan, Jang terus teringat pada kenyataan Tok Mat, MB dan presiden PBNS. Tok Mat kata PBNS berhabis RM9 juta musim lepas…

Ada tangan ghaib yang baling suar kedalam padang

Amboi! banyak betul laporan, video dan message sampai ke meje siasatan Jang mengenai isu malam tadi. Terima kasih kepada semua pelapor-pelapor yang juga ahli RakanJang. Kalau semua warga bola ada sikap membantu polis macam ini,…